– Äänet, kosketus ja herkät sormeni ovat minun tieni maailmaan. Ja tietenkin kirjat ja kaikki ihanat ihmiset, jotka kuvailevat asioita minulle.

Tessa Koponen on 24-vuotias päämäärätietoinen nuori, joka opiskelee yhteisöpedagogiksi ammattikorkeakoulussa ja harjoittelee judoa tavoitteenaan paralympialaiset. Keskosena syntynyt Tessa on ollut sokea syntymästään saakka.

– Vaikka en näe, maailma on minulle hyvin visuaalinen paikka. Tiedän esimerkiksi, milloin ihminen lähelläni on iloinen tai surullinen, milloin hän hymyilee tai milloin hänellä on hätä. Tutut ihmiset tunnistan jo kaukaa äänen, kävelytavan, kenkien kopinan tai jopa vaatteiden kahinan perusteella.

– Vanhempani saivat tietää Näkövammaisten liitosta heti syntymäni jälkeen, ja olen jo pienenä ollut perheeni kanssa sopeutumisvalmennuskurssilla liiton Iiris-keskuksessa. Olen käynyt liiton kursseilla, teemaviikonlopuissa ja leireillä läpi elämäni.

– Nykyisin otan liittoon yhteyttä esimerkiksi silloin, kun tarvitsen tukea apuvälineisiin, opintoihin tai työllistymiseen liittyvissä asioissa. Isoimmat unelmani ovat osallistua judossa paralympialaisiin ja tehdä työtä vähemmistöjen oikeuksien ja liikkumisen puolesta.

Tukemalla Näkövammaisten liiton työtä autat kaikenikäisiä näkövammaisia kaikkialla Suomessa.

Tee lahjoitus jo tänään