Kuukausilahjoituksellasi autat näkövammaista ihmistä elämään itsenäistä elämää ja pitämään huolta kunnostaan ja terveydestään. Sinun tuellasi voimme myös pitää huolta opaskoirakoulussamme kasvatettujen opaskoirien hyvinvoinnista ja terveydestä.

Maarit Hedman, 54, on yksi lahjoittajiltamme tukea saaneista näkövammaisista. Maarit on kuvataiteilija ja entinen kuvaamataidonopettaja, joka sokeutui MS-taudin aiheuttamien näköhermotulehdusten myötä 24 vuotta sitten.

Maarit on saanut paljon tukea Näkövammaisten liitolta. Hän on osallistunut järjestämiimme kuntoutus-, vertaistuki- ja sopeutumisvalmennuskursseille. Ne olivat alussa tärkeitä, jotta Maarit pääsi alkushokista takaisin jaloilleen.

– Juuri Näkövammaisten liiton ammattilaiset saivat minut havahtumaan siihen, että kyllä minä vielä voin elää onnellista elämää. Minä elän tässä, minä elän nyt.

Ruby on Maaritin 11-vuotias opaskoira: valpas, viisas ja rauhallinen labradorinnoutaja, joka on kulkenut Maaritin rinnalla yhdeksän vuoden ajan. Maarit kertoo: On vaikea sanoin kuvata sitä ystävyyden ja rakkauden määrää, jota Ruby minulle antaa. Kun sairastuin rintasyöpään ja pääsin kotiin toipumaan leikkauksesta, Ruby vartioi sänkyni vierellä yöt päivät. Se oli aina valmis painautumaan liki ja lämmittämään minua tai poimimaan pudonneen tavaran lattialta.

Opastaessaan Ruby keskustelee paljon. Se tökkää Maaritia kuonolla reiteen, jos jokin asia on epäselvä. Et ole antanut käskyä! Kurvataanko tästä vasemmalle vai oikealle? Jos Ruby ei keksi turvallista reittiä vaikkapa tietyömaan ohi, se pysähtyy ja tökkäisee Maaritia vaativasti. Silloin Maarit tietää jäädä odottamaan ohikulkijaa avuksi.

Maarit on aktiivinen toimija näkövammaisyhteisössä, mutta niin on Rubykin.

– Ruby on usein mukana, kun pidän aistityöpajoja, taidekursseja ja maalauskerhoja näkövammaisille. Se osaa antaa osallistujille lämmintä ja hoitavaa koiraenergiaa. Taidenäyttelyjeni avajaisissa Rubylla on aina tyylikäs huivi kaulassaan, kuin taiteilijalla konsanaan. Ruby on hassutteleva ja onnellinen koira, joka osaa nauttia elämästä.

Ruby on saanut Maaritin ymmärtämään entistä kirkkaammin sen, että hän voi elää hyvää ja täyttä elämää.

– Rubyn kanssa olen vapaa lähtemään ulos ilman avustajaa aina kun haluan. Jumppatunneillekin se opastaa minut vankalla ammattitaidollaan. On pitkälti Rubyn ansiota, että olen pysynyt näin hyvässä kunnossa MS-taudista ja sokeudesta huolimatta.

– Vaikka en näe Rubya, minä kuitenkin näen sen. Näen Rubyn ilmeet ja eleet, kun koskettelen sen kuonoa ja päätä. Kauempaakin näen, kuinka Ruby nostelee kulmiaan, haukottelee, juoksee minua kohti korvat lepattaen. Koko ajan näen, vaikka en näekään.

Näkövammaisten liiton opaskoirakoulun 36 vuotta hyvin palvelleet tilat tulivat tiensä päähän, ja työmme tukijoiden avulla saimme rakennettua Vantaalle tänä vuonna uuden opaskoirakoulun. Koulussa on koirien hyvinvointia turvaamassa muun muassa eläinklinikka, omat osastot pikkupennuille ja isoille pennuille, hoito-osasto, koirakeittiö, yhden koppiyksikön kokoinen eristystila sekä koulutuksessa ja testeissä olevien koirien majoitustilat.

Koiratilat on suunniteltu kolmellekymmenelle aikuiselle koiralle, ja niissä voidaan hoitaa samanaikaisesti yhdestä kolmeen pentuetta. Uuden koulun myötä näkövammainen saa itselleen opaskoiran aiempaa nopeammin, nykyään 6–12 kuukaudessa.

Kun näkövammaisella on opaskoira, hän ei ole koskaan yksin. Hänellä on aina vierellään joku. Moni näkövammainen myös kokee, että opaskoira on osa hänen identiteettiään. Näkövammaiselle opaskoira muun muassa

  • antaa luottamusta liikkua tutuissa sekä tuntemattomissa ympäristöissä
  • lisää itsenäisyyttä ja omatoimisuutta
  • muuttaa elintapoja terveellisemmiksi sekä nostaa yleiskuntoa, jolloin selviytyminen sairauksistakin on helpompaa
  • antaa hyvää oloa ja tuo elämänhalua
  • saa näkövammaisen tuntemaan itsensä erityiseksi
  • on sosiaalinen silta näkevien maailmaan.

Tukemalla työtämme myös Sinä olet mukana auttamassa Maaritia ja muita näkövammaisia ihmisiä heidän eri elämänvaiheissaan. Tee nyt kertalahjoitus tai ryhdy Annansilmät-kuukausitukijaksi!

Tee lahjoitus jo tänään