Anneli Vanhakartano on 90-vuotias näkövammainen, jonka tarkan näkemisen alue alkoi tuhoutua silmänpohjan rappeumasairauden vuoksi hänen ollessaan 85-vuotias.

Rappeumasairaus on edennyt niin, että Anneli tarvitsee tuekseen näkövammaispalveluja selviytyäkseen arjesta kotona. Hän ei pysty lukemaan oikeastaan mitään; ei vaikka teksti olisi kuinka isolla. Kirjoittaessakin kirjaimet menevät sotkuun ja päällekkäin.

– Onneksi sain henkilökohtaisen avustajan, jonka kanssa viralliset paperityöt sekä kauppa- ja apteekkireissut sujuvat mukavasti. Kuljetuspalvelu vie minut ystävien ja läheisten luo sekä näkövammaisyhdistyksen järjestämiin kulttuuririentoihin, kokouksiin ja keskiviikkokahveille.

Henkilökohtaista avustajaa ja kuljetuspalvelua ei Anneli saanut helpolla, sillä Espoon kaupunki teki kielteisen päätöksen hänen ensimmäiseen hakemukseensa. Lähes kaikki yli 65-vuotiaana näkövammautuneet joutuvat kokemaan saman epäoikeudenmukaisuuden, vaikka lääkäri on todennut heillä näkösairauden.

Kielteisen päätöksen saatuaan Anneli soitti hädissään Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan asiantuntijalle Arja Törnroosille. Arja pääsi lähtemään siltä istumalta Annelin luo, ja yhdessä he laativat oikaisuvaatimuksen, joka tuli Annelin helpotukseksi hyväksyttynä takaisin. Arja kertoo:

– Näkövammautunut ikäihminen joutuu pahimmillaan käymään läpi vuosia kestävän oikeusprosessin saadakseen hänelle lain mukaan kuuluvat näkövammaispalvelut. Kaikki eivät jaksa tehdä oikaisuvaatimuspyyntöä. Silloin on suuri vaara, että näkövammautunut jää ongelmiensa kanssa yksin, kotiin neljän seinän sisälle.

– Sen vuoksi on tärkeää, että näkövammautunut ottaa yhteyttä Näkövammaisten liittoon mahdollisimman nopeasti. Meiltä hän saa avun hakemusten ja oikaisuvaatimusten tekemiseen.

Anneli on sinut näkövammansa kanssa: – Vaikka näkökyky on suurelta osin mennyt, on minulla vielä oma pieni paikkani maailmassa. Siellä minun on ihan hyvä olla.

Lahjoittamalla olet mukana poistamassa ikäsyrjintää sekä turvaamassa hyvän ja aktiivisen vanhuuden edellytykset ikääntyneenä näkövammautuneelle.

Tee lahjoitus jo tänään